Skip to main content

Binnenkort brengen we speciale boxen uit die je zullen helpen om te koken met kinderen. In afwachting daarvan geven we je alvast 7 tips!

Neem voldoende de tijd 

Verwacht dat alles langer duurt dan gewoonlijk. Zo calculeer je best extra tijd in. Dan blijft het “kookreisje” vooral voor jongere kinderen net zo leuk als de bestemming!

Verwacht een puinhoop

Als je eenmaal begonnen bent met koken, vergeet dan niet af en toe te ademen! Ondanks de rotzooi, foutjes en accidentjes moet koken vooral gaan over samenzijn, plezier, het creëren van herinneringen en het overdragen van vaardigheden – geen angst! Per slot van rekening hopen we dat ze op een dag voor ons willen koken!

Leg het recept uit

Met oudere kinderen kun je ze vooraf zelf laten voorlezen en uitleggen wat er nodig is, de verschillende stappen doornemen en plannen wie wat gaat doen. Met jongere kinderen kan je gewoon uitleggen wat je maakt en ze duidelijk zien wat je doet. Zo help je hen beter te begrijpen en doelgerichter te denken.

Aanraken en proeven

Dit maakt de ervaring voor hen aangenamer en avontuurlijker. Het zal hen ook aanmoedigen om allerlei onbekende dingen te proeven. Handig: het is meteen een goede gelegenheid om kinderen te leren welke levensmiddelen veilig zijn om rauw te eten. Je kan het plezier nog vergroten door te ‘tsjingen’ voor je samen iets proeft.

Doe niet ‘bweik’ over een andermans ‘njam’

Leer kinderen eerlijk, maar gevoelig te zijn over hun mening ten opzicht van eten. Wat zij zeggen zal henzelf niet kwetsen, maar het kan wel het vermogen van een ander kind schaden om datzelfde voedsel te waarderen of zelfs te proberen. “Bweik! en “dat vind ik niet zo lekker” zal verschillende effecten hebben op jonge geesten.

Veiligheid en hygiëne

Leer kinderen om lang haar bij elkaar te binden, en om propere schorten te dragen. Zorg ervoor dat de handen voor en na het hanteren van voedsel worden gewassen. Jongere kinderen kunnen het beste uit de buurt van de oven, vuur en messen worden gehouden, terwijl oudere kinderen de mogelijkheid hebben om zich de omgang met messen en veiligheid rond elektrische apparaten gewoon te maken.

Geef veel complimentjes

Als je kinderen veel complimentjes geeft over hun harde werk, zullen ze direct een gevoel van trots en eigenwaarde voelen. Zelf al gaat het maar over iets kleins! Daarbij kost het heel weinig moeite. En zeg nu zelf: wie houdt er niet van een lief complimentje?

 

VEEL KOOKPLEZIER SAMEN !

Leave a Reply